Obete trestných činov môžu využiť svoje práva

Byť obeťou trestného činu je nepríjemné a rozhodne to nie je závideniahodná situácia. Takíto ľudia sú konfrontovaní so situáciou obvykle bez varovania a stáva sa, že si nevedia rady, ako ďalej postupovať, ako sa brániť, a ako sa tiež domáhať svojich práv. Obete trestného činu bývajú spravidla frustrované a postihnuté psychicky, môže sa stať, že vyhľadajú pomoc skúseného psychológa alebo psychiatra, a ak ide o skutočného odborníka, odporučí im okrem liečby domáhať sa svojich práv u advokáta. Advokát v Bratislave Lexante.sk podobné situácie rieši veľmi často, trestná činnosť je na Slovensku páchaná vo veľmi širokom rozsahu situácií, či už ide o majetkovú trestnú činnosť (krádeže, podvody, korupcia), alebo napríklad ublíženie na zdraví.

advokátska kancelária

Procesné práva – skúsený právnik radí, ako postupovať pri domáhaní sa svojich práv na súde, prípadne cestou mimosúdneho vyrovnania. Advokát je oporou v trestnom konaní a podáva trestné oznámenie.

Odškodné – právnik tiež navrhuje postup, ako sa domáhať náhrady škody, ktorá bola obetiam trestného činu spôsobená poškodením či stratou majetku alebo dočasným či trvalým poškodením zdravia. Týka sa to aj pozostalých v prípade trestných činov vraždy alebo usmrtenia z nedbanlivosti.

Sexuálne násilie – tieto trestné činy vyžadujú ústretový a osobný prístup právnika, pretože sú veľmi emocionálne vypäté a obete mávajú psychické bloky a môžu mať voči mnohým ľuďom vo svojom okolí nedôveru.

právna pomoc

Vydieranie – existuje mnoho foriem psychického teroru a právnik je tá pravá osoba, ktorá môže navrhnúť ďalšie kroky, ako sa voči týmto nepríjemnostiam brániť.

Skúsený právnik je pre obete trestných činov niečo ako starostlivý otec, ktorý svoje deti psychicky podrží a vedie ich krôčik po krôčiku k návratu do bežného života, je to svojim spôsobom aj psychológ či psychiater a pre obete ohavných činov je vždy najdôležitejšia hlavne psychická opora.