Ako na údržbu záhrady


Záhrada nie je iba miestom na relax ale je aj miestom aktívnej činnosti. Dôvodom je fakt, že sa o ňu treba starať počas celého roku, aby bola krásna. Milujem, keď mi niekto povie jednu z tých otrepaných fráz o tom, aký úžasný relax je záhrada. Neviem akú predstavu o starostlivosti o záhradu títo ľudia majú. Zvlášť ak sa nerozprávame o záhradke v ktorej mám dve kvetiny alebo pár priesad paradajok. Reč je o veľkej úžitkovej záhrade. Takáto záhrada potrebuje oveľa viac starostlivosti, ako si väčšina ľudí myslí. Zeleninová alebo ovocná záhrada potrebuje nepretržitú starostlivosť v každom období. Nejde iba o sadenie semienok alebo priesad.

zeleninová záhrada

Ide aj o udržiavanie kvality pôdy, jej prevzdušnenie, závlaha alebo vyplievanie či boj so škodcami. Pri tejto práci nám ale výrazne pomáha technika, ktorá je dnes už našťastie dostupná takmer vo všetkých obchodoch. Pokým kedysi sme ručne rýľovali celú záhradu, čo nám zabralo aj niekoľko dní a zabezpečilo kvalitnú svalovicu a bolesť chrbta, dnes používame stroje. Tieto mini traktorčeky – tery, sú schopné behom chvíle nielen prekypriť pôdu ale zároveň nás odbremenia aj od činností ako je vyorávanie zemiakov. Tieto sú pritom náchylné na mechanické poškodenie. S každým zárezom alebo preseknutím hľuzy sa kvalita a množstvo úrody znižuje, pretože po poškodení rýchlo chytá skazu.

záhradná technika

Rovnako tak kosa, ktorá už dnes iba zdobí stenu stodoly, bola nahradená kosačkami a krovinorezmi. Technika v záhradníctve nám výrazne šetrí čas a pomáha pri bežných činnostiach, ktoré sú inak náročné nielen na fyzickú kondíciu. Automatizácia prišla aj do priestorov záhrad a tak si môžeme užívať bohatú úrodu aj vďaka automatickým zavlažovačom, ktoré nám pomáhajú s pravidelnou zálievkou zeleniny. Miesto nosenia ťažkých krhiel s vodou je dnes možné napojiť si závlahový systém, ktorý zavlažuje rastliny ku koreňom alebo aplikuje poprašok na rastlinu. Výrazná úspora času aj zdravia je citeľná. Využívanie záhradnej techniky je preto budúcnosťou poľnohospodárstva, zároveň však musíme podotknúť, že stále ostávajú činnosti, pri ktorých sú ľudské ruky v záhrade nenahraditeľné.